23 december 2022

Voedselbank: krat 100 en vrijwilliger arbo-beleid


Begin 2020 startte mijn moeder, mevrouw de Hullu-Vlaspolder en bewoonster van een appartement in Serviceflat Schouwenhove een actie voor de Voedselbank. Na een korte actie die 10 gevulde kratten opleverde, werd besloten steeds een krat te laten staan. De krat was – zelfs tijdens de verbouwing – steeds na twee weken goed gevuld!

Op 14 december 2022 vetrokken enkele bewoners samen met Janneke Wagter en Ondine de Hullu in twee auto’s naar Rijnsburg voor een excursie. Daar kon bestuurslid Joke Kraaijenoord de goed gevulde 100ste krat in ontvangst nemen.


Onder het genot van een kopje koffie vertelde voorzitter Aafke van Rhijn over de organisatie van de Voedselbank. Het is ondertussen een heel bedrijf met 70 vrijwilligers en de 215 gezinnen (ruim 500 personen) die wekelijks worden voorzien van een levensmiddelenpakket. Elke week komen er nieuwe aanvragen bij, maar gelukkig kunnen ook steeds enkele gezinnen weer afscheid nemen.

Aafke benadrukte dat armoede van alle tijden is en door alle lagen van de bevolking kan voorkomen. Ieder kan door ziekte, ontslag, de huizen- en energiecrisis of andere onverwachte tegenslagen ineens in de problemen komen!

Om elke week zoveel huishoudens van een pakket met veilig en kwalitatief goede levensmiddelen te voorzien zijn uitmuntende voorzieningen nodig, zoals goede opslagruimtes, kratten en gesloten boxen, koel- en vriesruimtes etc. etc.

De Landelijke Vereniging van Voedselbanken ondersteunt met regelgeving en procedures en zorgt dat grote landelijke giften (zoals nu Kerstpakketten voor alle klanten) worden verdeeld.

Indrukwekkend vonden wij allemaal dat iedere verjaardag van elke klant 'moet' worden gevierd: hiervoor worden feestpakketten samengesteld met lekkere dingen en voor jarige kinderen een traktatie voor op school en uiteraard ook een cadeau!

Tijdens een rondje door deze voormalige school brachten we een bezoek aan de kledingwinkel (nu met 'feestkleding' voor de Kerst), de kapsalon, de drie depots, de uitgifteruimte, de koel- en vriesruimte en de expeditie-ruimte.

Het is met recht een heel bedrijf en dit alles motiveert om door te gaan met het verzamelen van voedsel, kleding e.d. zodat dit onderdeel van het armoedebeleid kan worden voortgezet.

Na afloop spraken we nog even over ergonomie en fysieke belasting. Begin januari ga ik als vrijwilliger het bestuur ondersteunen met het opzetten van hun arbo-beleid zodat de 70 vrijwilligers veilig en gezond kunnen blijven werken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties worden gewaardeerd! Bedankt!